Катарски посредници проведоха спешни разговори, в опит да преговарят за освобождаване

...
Катарски посредници проведоха спешни разговори, в опит да преговарят за освобождаване
Коментари Харесай

Катар преговаря с Хамас и Израел за размяна на заложници

Катарски медиатори организираха незабавни диалози, в опит да договарят за освобождение на израелските дами и деца , хванати от въоръжената формация и арестувани в Газа, в подмяна на освобождението на 36 палестински дами и деца от израелските затвори, източник, осведомен за договарянията, сподели пред Ройтерс.

Министерството на външните работи на Катар удостовери пред Ройтерс присъединяване си в договаряния за ходатайство с " Хамас " и израелски чиновници, в това число за допустима замяна на пандизчии.

Продължаващите договаряния, които Катар води в съгласуваност със Съединените щати от събота вечерта, се " движат позитивно " , сподели източникът, който е бил осведомен за тях.

" Ние сме в непрекъснат контакт с всички страни сега. Нашите цели са да прекратим кръвопролитието, да освободим пандизчиите и да се уверим, че спорът ще бъде овладян без районно разпространяване ", сподели представителят на външното министерство Маджед Ал-Ансари пред Ройтерс, без да дава детайлности.

Но няма признаци за пробив, защото и двете страни окопават.

Катар е в контакт с представители на " Хамас " в Доха и Газа, сподели източникът, откакто, нахлувайки в градове, убивайки повече от 700 израелци и отвличайки десетки други.

Точният брой на израелските дами и деца, заложници, които " Хамас " предлага при евентуалната замяна на 36 палестински дами и деца, пандизчии, разпознати от ислямистката група, не е явен , сподели източникът.

Подробности за договарянията, фокусирани върху освобождението на 36 палестинци от израелските затвори, не са съобщавани до момента.

Броят на израелските заложници, арестувани в Газа, също остава неразбираем, само че се счита, че " Хамас " е заловил дами, деца, възрастни хора и бойци в събота.

Палестински чиновник, осведомен с посредническите старания с " Хамас " и Израел в предишното, сподели пред Ройтерс, че Катар и Египет са били в контакт с групировката , само че интензивността на сраженията хвърля сянка върху всеки евентуален пробив.

В Газа, следена от " Хамас ", Израел извърши най-интензивните си ответни удари до момента, убивайки повече от 500 души от събота . Министърът на защитата Йоав Галант сподели, че блокадата на Израел ще бъде затегната, с цел да се предотврати внасянето на храна и гориво в линията, където живеят 2,3 милиона души.

Египет е бил в стеснен контакт с Израел и " Хамас ", с цел да се опита да предотврати по-нататъшна ескалация на боевете сред тях и да подсигурява отбраната на израелските заложници, споделиха два египетски източника по сигурността.

Египет прикани Израел да прояви въздържаност и " Хамас " да държи пленниците си в положително положение, с цел да резервира отворена опцията за скорошна деескалация, макар че израелските удари в линията Газа затрудниха посредничеството, споделиха египетски източници, говорещи при изискване за анонимност.

Източникът, който е бил осведомен за водените от Катар договаряния, също поискал анонимност, сподели на Ройтерс: " Няма съглашение по отношение на логистиката или механизъм за освобождение ".

Няма неотложен отговор на настояванията за коментар, изпратени до " Хамас " или Държавния департамент на Съединени американски щати. Кабинетът на министър-председателя на Израел съобщи, че не желае да разяснява.
 Съединени американски щати: 9 американци са починали и в Израел, други към момента са в неопределеност
Съединени американски щати: 9 американци са починали и в Израел, други към момента са в неопределеност

Говорител на националната сигурност също удостовери гибелта на девет американски жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР